Faydalı Bilgiler
Bor Yalıtımcı doğal izolasyon ürünü olan Bor kullanılarak binaların ısı, ses ve su yalıtımını sağlar. Yangın güvenliği için de en iyi ürünlerden biridir. Hem yerli bir ürün olması hem de insan sağlığı için tehlike oluşturmaması nedeniyle çok tercih edilir.
Uygulama şekli olarak farklı iki üründür. Taş yünü sarma yöntemi ile monte edilirken, bor yalıtımcı zor zeminlere daha kolay uygulanabilmektedir. Çatı gibi dikey, yatay ve ters tavan özelliği bulunan bölümlerde bor yalıtımcı çok daha kolay uygulanır.
Binanızın durumuna ve yıpranmışlığına göre kaç cm uygulama yapılması gerektiğine karar verilmektedir. Bor yalıtımın standart bir uygulaması söz konusudur ancak dış cephede boya veya sıva dökülmesi varsa uygulamanın kalınlığı değişecektir.
Teknik olarak daha önce belirlenmiş standartlara uyulmakla birlikte, tercihinize ve talebinize göre farklı kalınlıkta uygulamalar da yapılabilmektedir. En kaliteli ürünleri kullanarak ısı, ses, ses ve yangın yalıtımı konusunda profesyonel uygulama yapıyoruz.
Taş yünü binanın dikey yüzeyine tam olarak oturmayabileceği için, arada boşluklar kalması muhtemeldir.
Sıva ve boyanın da zamanla yıpranacağı ve döküleceği gerçeğinden hareketle, altta alan tabak olan taş yünü de deforme olacaktır. Ancak bor yalıtım yüzeye, çatlaklar dahi olsa sızarak uygulandığı için zemini tam olarak kaplar. Bu da hava ve su geçirgenliğini önlemek adına çok daha kuvvetli bir direnç sağlar. Böylece bina ısı yalıtımı anlamında hava geçirmez, su yalıtımı anlamında yağışlarda nem almaz ve ses yalıtımı konusunda da desibel olarak ciddi oranda tutulma sağlar.
Binanızın yalıtım işlemini yapmak için yalıtım malzemesi seçimi son derece önemlidir. Uygulama kadar öneme sahip malzeme seçimi konusunda en teknik kriter ISO ve TSE standartlarıdır. Bu iki ölçüte sahip malzemeleri seçerek yüksek oranda verim alabilirsiniz. Elbette uygulama yapacak firmanın deneyimi de çok önemlidir.
Profesyonel bir uygulama ve kaliteli malzeme bir araya geldiği zaman, izolasyonun uzun yıllar koruduğu görülecektir. Binanın dış cephesinde kullanılan malzemenin yapısına göre hangi tür yalıtım malzemesinin kullanılacağına uzmanlar karar vermelidir.
İzolasyon uygulamasının ne kadar süreceği, kaplanacak alanın genişliği, yüksekliği ve deformasyon seviyesine bağlı olarak değişebilir. Yalıtım yapılacak zeminin çok yıpranmış olması, ön hazırlık aşamasının gecikmesi anlamına gelecek, gerçek izolasyona belirli bir müddet sonra başlanacağına işaret edecektir.
Yalıtım yapılacak alan ortalama 750 metrekarelik bir alansa bir gün içerisinde teslim edilebilir ancak her zemin birbiriyle aynı yapıda olmayacağı için, aynı süreyi tüm uygulamalar için standart halde beklemek uygun değildir. Uygulamanın ne kadar kalınlıkta istendiği de süreyi doğal olarak etkilemektedir.
Her iki uygulamada ısı yalıtımı kriterine göre birbirine yakın niteliklere sahiptir. Havayı engelleme anlamında aynı dirence sahiptir. Poliüretan köpük R değeri kıstasında selülozdan daha az seviyeye sahiptir.
Bor maddesi kullanılarak uygulanan selüloz izolasyonu yangın riskine karşı oldukça dirençli iken, poliüretan köpüklerin yanma özelliği nedeniyle daha zayıf kaldığı görülmektedir. Su yalıtımı konusunda da belirli bir zaman sonra köpükler geçirgen olabilirken, bor içeren selüloz ise zemini baştan başa, kusursuz şekilde kapladığı için su yalıtımı başlığında kesinlikle daha güçlüdür.
Mevcut yalıtım yeni uygulanacak malzemenin tutulumunu etkileyecek nitelikteyse kesinlikle sökmek daha işlevsel olacaktır. Ancak benzer nitelikteki yalıtımların eski-yeni uygulamaları sırasında önceki uygulamanın sökülmesine ihtiyaç duyulmayabilir. Bunu etüt aşamasında uzmanların incelemesi ile karara bağlamak daha sağlıklı olacaktır.
Yeni yalıtım malzemesinin eski malzemeye karşı hangi konumda olacağı ve binaya tutunmasının nasıl olacağı, alınacak kararda etkili olacaktır. Yeni izolasyon malzemesini her zaman daha iyi sonuçlar vermesi için profesyonel bir firmadan destek almalısınız.
Bor yalıtımda uygulama alanının büyüklüğü, yapılacak hazırlıkların türü, istenen kalınlık, kullanılması istenilen malzemenin kalitesine göre m2 fiyatları değişmektedir. Yakın fiyatlandırma için uygulama öncesi etüt çalışması yapılmaktadır.
5 cm ile 10 cm arasında değişen kalınlıklar göre bor yalıtım m2 fiyatı değişkenlik gösterecektir. Ayrıca binanın dikey yüzeyine, çatıya veya başka alanlarına yapılacak uygulamaya ve kullanılacak malzemeye göre de birim fiyat farklılaşabilir.
Çatıda yapılmak istenen izolasyon türü sadece su geçirgenliğini önlemeye yönelikse farklı bir uygulama, aynı zamanda ısı ve ses yalıtımı sağlamaya yönelikse farklı malzemeler kullanılan bir uygulama yapılacaktır.
En iyi çatı izolasyonu sağlayacak yöntem ise kesinlikle bor maddesi kullanılarak yapılacak izolasyon olacaktır. Hem ses, hem ısı, hem de su yalıtımını aynı anda başarabilecek kabiliyette olan Bor malzemesi, en fazla verim alacağınız ürün olacaktır.
Isı yalıtım malzemeleri değişik hava koşullarında bile yapıyı koruyan, ısı geçirgenliğini en alt seviyede tutmayı başaran ve yakıt bütçesini büyük oranda düşüren malzemelerdir. Son dönemlerin en yüksek verim sağlayan ısı yalıtım malzemesi ise kesinlikle Bor maddesidir.
Binanın en fazla ısı kaybı yaşadığı yer olan çatılar başta olmak üzere, bina yan cepheleri, sıva döküntüleri ve birleşim noktalarında yüksek kalitede ürünler ile ısı geçirgenliğini önlemek için Bor malzemesi kullanılmaktadır.
Çatı yalıtımında ülkemizde en çok kullanılan malzemeler bor yalıtım, poliüretan köpük, strafor, taş yünü ve cam yünüdür. En yüksek verimi ise selüloz yapısındaki uygulama ile Bor yalıtımdan elde edebilirsiniz.
Herhangi bir zararlı kimyasal madde içermediği için en doğal yalıtım ürünü olarak bilinmektedir. Duvarı başlı başına kaplama özelliğine ek olarak çatlaklara da sızarak doldurması yeteneği ile ısı ve ses yalıtımı konusunda çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Çatı izolasyonu maliyeti çatının büyüklüğüne, yapılacak onarımın türüne ve elbette istenen izolasyon kalınlığına göre değişmektedir. Bazı çatıların yüksek oranda deforme olduğu ve gerek nem gerekse ısı konularında zayıf olduğu görülmektedir.
Hasar almış çatıların yalıtımından önce gerekli olan aktarmalarının yapılması gerekeceğinden, hem kullanılan malzemenin miktarı artacak hem de işçilik süresi uzayacaktır. Çatı izolasyonu için istenen malzemenin kalitesi de fiyatlarda değişkenlik oluşturabilir.
Bor maddesi kullanılarak yapılan yalıtım ilk olarak doğal olması ve herhangi bir petrol türevi içermemesi nedeniyle sağlığa faydalıdır. Selüloz niteliğindeki Bor uygulaması yapıların tüm cephelerinde zemine müthiş şekilde tutunur.
Tutunmasına ek olarak tamamen pürüzsüz ve boşluksuz bir uygulama sağlar. Bu da hava geçirgenliğini önlemek için en ideal işlemdir. Soğuk ve sıcak havanın içeriden dışarıya veya dışarıdan içeriye sızmasını önleyeceği için başarılı bir izolasyon sağlar.
Binaların dış cephesinin yalıtım malzemesi ile korunması için en uygun yöntem, doğal nitelikli olması, ısı, ses, su ve yangın yalıtımı konusunda yüksek verim alınması nedeniyle Bor Yalıtım olmaktadır. Ülkemizde çıkarılan ve işlenen bir maden olması nedeniyle fiyat olarak da oldukça uygun maliyetlerde uygulama yaptırabilirsiniz.
Ekonomik olması, farklı mikroorganizmalara karşı etkili olması, yakıt bütçesini aşağı çekmesi, yangın riskini elemine etmesi ve uzun ömürlü olması avantajları arasındadır.