Skip to main content

Rutubet Yalıtımı


Rutubet yalıtımı bir binanın duvar kısmının çürümemesi adına özenle yapılması gereken işlemlerden biridir. Suyun ve zamanlar oluşturduğu nemin duvarı içten içe güçsüzleştirdiği bilimsel araştırmalar ve deneyler ile de kanıtlanmıştır. Bu yüzden henüz bina inşaat aşamasındayken bununla ilgili tedbirler alınmakta, temelden çatıya kadar rutubet yalıtımı konusunda önlemler için müdahalelerde bulunulmaktadır.

Yatay zeminlerin ve dikey zeminlerin rutubet konusunda hassas olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla sadece yatay döşemenin değil dikey yüzeyin de nem alabileceği ve hasar oluşturabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Zemin kat duvarlarında ve kolonlarında bile deformasyon yaratabilecek rutubet konusunda uzman firmalardan destek alınması gerekir.

Müteahhitlerin binayı yapım aşamasında iken bu konuda önlem alınabilecek şekilde dizayn etmeleri, mühendislerin bu konuda teknik çalışma yapılmasını kontrol etmeleri ve nihayetinde yapı denetim kuruluşlarının incelemelerinde hassas tetkik etmeleri hayati önem taşır.

Elbette bina yapıldıktan sonra da rutubet yalıtımı konusunda yapılabilecekler vardır. Ancak inşaat halindeyken yapılabileceklerden daha sınırlı işlemler olduğunu ada belirtmek gerekir.

Özellikle temel yalıtımı konusu bina inşaat halindeyken kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken çalışmalar arasındadır. Nem yalıtımı yanında yangın ve ses yalıtımı da hassas şekilde yaklaşılması gereken tedbir listesinde yer alır.

Endüstriyel Tesis Rutubet Yalıtımı - Bor Yalıtımcı

Nem Rutubet Yalıtımı

Binaların toprakla temas ettiği yer olan temellerinde yerden belirli bir yüksekliğe kadar olan kısımların nem rutubet yalıtımı konusunda güçlendirilmesi gerekir.

Nemden dolayı betonun çürümesi, sürülen boyaların kabarması tedbir almanın ne kadar gerekli olduğunu göstermesi açısından örnek teşkil etmektedir. Sadece zemin kattan oluşan yapıların iç kısımlarına sirayet eden rutubetin, dolaplarda, kıyafetlerde ve zamanla insan sağlığında oluşturduğu olumsuzlukların önüne geçmek bilhassa önem arz eder.

Çok kolay şekilde su ile temas eden zeminlerin rutubet yalıtımı ile bu konuya karşı dirençli olması sağlanır. Yağışlarda, yer altı sularında ve diğer etkenlerde rutubet alan binaların daha fazla deforme olmasını önlemek de mümkündür.

Önceden önlem alınmaması sonucunda yaşanan rutubetlenme olayını önlemek ve binanın ana yapısının zarar görmesini önlemek için yapılacaklar bellidir.

Çatı Rutubet Yalıtımı (Fiyat) - Bor Yalıtımcı

Rutubet Yalıtımı Nasıl Yapılır?

İzolasyon konusunda profesyonel hizmet veren firmaların rutubet yalıtımı nasıl yapılır konusunda uygulamalı videoları mevcuttur. Kurumsal firmaların internet üzerinde izleyebileceğiniz videoları izlemesi kolay ancak uygulaması ustalık isteyen işlemlerden oluştuğunu unutmamak gerekir. Temelde yapılacak yalıtımda betonun üzerine ve çatlakların arasına yapılan uygulama sayesinde temeller sağlam şekilde korunmuş olmaktadır.

Rutubet yalıtımı sadece bina temelinde yapılması gereken bir işlem değildir. Binanın tüm unsurlarını nemden korumak adına birçok yöntem ile izolasyon uygulaması yapmak gerekir. Kolonlar, yatay betonlar, zeminler ve binanın farklı bölümlerinin bitişik nizam olduğu durumlar rutubet yalıtımı konusunda dikkat edilmesi gereken durumlar olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

Rutubet Yangın Yalıtımı (Fiyat) - Bor Yalıtımcı

Rutubet Yalıtımı Malzemeleri Nelerdir?

Rutubet yalıtım malzemeleri arasında boyadan çeşitli malzemelere kadar birçok unsur bulunur. Bunların nasıl uygulanacağının bilinmesi son derece önemlidir çünkü en önemli kısım budur.

Yalıtımın başarılı olması ve uzun süre dayanması için işlem esnasında yapılacaklar önemlidir. Yalıtım yapılacağı zaman astar sürülmesi, nem yalıtım sıvasının uygulanması ve ardından boya işlemine geçilmesi daha dirençli bir izolasyon sağlar.

Genel uygulama aşamaları beton üzerine astar çekilmesi, sıva yapılması ve akabinde boya yapılarak hazır hale getirilmesi söz konusu olmaktadır. Binaların bu şekilde hazır edilmesi daha sonra problem yaşanmaması için hayati önem taşır.

Temelden su alan ve tedbir alınmamış binaların yaratacağı tehlike öngörülemez ve insan sağlığını riske atmamak için yapı denetimlerinde dikkatli olmakta fayda vardır.